To lejringer til demensramte borgere

To lejringer til demensramte borgere

Ved plejen af mennesker med demenssygdomme kan det være nødvendigt med særlige hensyn. Nogle borgere er udadreagerende, imens andre er utrygge og har brug for ekstra tryghedsskabende elementer. Til begge formål kan lejring være en del af løsningen.

4. februar 2020

Af: Fysioterapeut, Henrik J. Rasmussen

Plejen af borgere med demens kan være udfordret af flere ting. Mennesket med demens kan have svært ved at forstå, hvad der foregår, hvor de er og hvem de er, og de kan ligeledes have svært ved at give udtryk for, hvis der er noget, der er ubehageligt. I plejesituationen kan det føre til udadreagerende adfærd eller utryghed hos borgeren. Én måde at minimere dette på er ved brug af lejring.

Lejring til nedre hygiejne hos mennesker med demens

I videoen herunder demonstreres to lejringer. Den første lejring kan være særligt gavnlig ved nedre hygiejne og vask af udadreagerende borgere. Dette er en APV-lejring, der har til formål at forbedre medarbejdernes arbejdsmiljø ved sengepleje, og som samtidigt sikrer, at den demensramte borger ligger behageligt, når de eksempelvis skal vaskes i sengen.

Når man har med den nedre hygiejne situation at gøre, kan det nemlig være svært for borgeren at forstå, hvad det er, der foregår, og de sætter sig måske imod personalet verbalt eller fysisk.

Derfor placeres en pude foran, der giver taktil stimuli, en pude til benet, der sikrer at hoften er i neutralstilling, samt at der er god plads til at vaske, og til sidst en pude i ryggen hos de borgere, der har tendens til at ville slå ud eller vende sig om på ryggen.

Dermed sikrer lejringen, at der ikke er nogle vrid eller smerter fra den måde hvorpå borgeren ligger, imens den også sikrer, at borgeren ikke kan komme tilbage på ryggen og slå ud efter personalet.

Læs også: Tryghedsskabende forflytning

Kropsafgrænsende lejring for demente

Den anden lejring er særligt egnet til borgere med sansedeprivation og rum-retningsforstyrrelser, der har brug for kropsafgrænsning for at finde ro.

Her lægges en cylinderformet lejringspude, der giver taktil stimuli hele vejen ned ad borgerens krop. Puden placeres så borgeren kan kramme den, og den sikrer samtidigt, at borgeren kan ligge i et behageligt sideleje.

Er der behov for en helkropslejring, er det muligt at placere endnu en lejringspude bagtil, sådan at borgeren omkranses og kan mærke sin krop hele vejen rundt.

Det er vigtigt i denne sammenhæng at anvende materiale, der er egnet til lejring. I de seneste år, har mange brugt teknikken med dyner, der er rullet stramt sammen, og som placeres på hver side af borgerens krop. Denne teknik er ikke optimal, da den skaber andre problematikker i form af varme og tryk pga. dynens egenskaber og materiale.

Se de to lejringer til mennesker med demens eller behov for kropsafgrænsning i videoen.

  


  

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres.