Tryghedsskabende forflytning

Tryghedsskabende forflytning

Mange borgere, der er kognitivt udfordret, har rum-retningsforstyrrelser, sansedeprivation eller af anden årsag er utrygge ved at blive forflyttet, kan have et ekstra behov for taktil stimuli og kropsafgrænsning ved vending.

31. marts 2020

Af: Ergoterapeut, Pia Beck

Det er særligt borgere med demenssygdomme, sansedeprivation eller andre kognitive udfordringer, der kan være utrygge ved forflytning eller vending i sengen. For at skabe tryghed for disse borgere, kan det være en fordel at have et særligt fokus på kropsafgrænsning og taktil stimuli, der kan virke beroligende.

En måde at gøre dette på er ved at anvende en cylinderformet lejringspude, såsom LEJRELET Tube 125, og placere denne oven på borgeren, inden forflytningen påbegyndes, og lade vedkommende holde om den under forflytningen. Dermed er armene aktiveret, og borgeren kan mærke den taktile stimuli hele vejen ned ad kroppen. Se hvordan dette gøres i videoen herunder.

For at borgeren opnår den fulde effekt af den taktile stimuli, er det vigtigt at anvende en lejringspude med en vis tyngde. Er lejringspuden for let risikerer den at flytte sig under forflytningen, fremfor at den vendes sammen med borgeren.

Læs også: To lejringer til demensramte borgere

Hernæst er det også vigtigt at anvende en lejringspude med en vis stabilitet, således at fyldet i puden ikke flytter sig, når borgeren krammer puden. Når puden placeres oven på borgeren, og den dermed vender sig med borgeren, er det med til at give borgeren kropsafgrænsning under hele forflytningen. Denne effekt forsvinder, hvis lejringspuden er for let, eller hvis fyldet er for modellerbart, så det glider væk ved berøring eller bevægelse.

Denne forflytningsmetode kan bruges til

  • Borgere der er kognitivt udfordret
  • Mennesker med demenssygdomme
  • Borgere med sansedeprivation
  • Borgere der er utrygge og urolige


  


  

Snakker I stadig om bådprincippet og om at bruge de "store muskelgrupper i benene"?

Så kan det være relevant for jer, at få en genopfriskning af biomekanikken. Vi tilbyder skræddersyet undervisning til din arbejdsplads.
Skriv til Pia via formularen herunder.