Ved du nok om lejring?

Ved du nok om lejring?

Lejring beskrives ofte som noget meget vanskeligt og noget kun eksperter kan klare. Det er uheldigt, for lejring behøver ikke at kræve en længere efteruddannelse eller specialviden.

2. juli 2019

Af: Fysioterapeut, Peter Maindal

Jeg oplever ofte, en vis berøringsangst for arbejdet med lejring. Det er uheldigt, for lejring har mange fordele for både borger og plejepersonale. 

Der er derfor behov for en afmystificering, så lejring i langt højere grad bliver en naturlig del af den daglige pleje.

Hvad er lejring?

Det kan måske lyde som et banalt spørgsmål, men der findes mange forskellige holdninger til det. Faktisk oplever jeg at deltagerne på vores lejringsseminar ofte har svært ved at svare på, hvad det helt nøjagtigt er.

Jeg definerer lejring som den måde, hvorpå en borger eller patient ligges i sengen. Det vil sige, at den måde du placerer borgeren i sengen, er en form for lejring. Også selv om det ikke involverer forskellige former for puder, kiler mv.

Begrebet positionering anvendes ofte som om, der er tale om noget andet end lejring. Det kan være med til at skabe lidt begrebsforvirring. Positionering handler nemlig også om at placere den sengeliggende i bestemte stillinger/positioner. 

Set med mine øjne, er der altså tale om to forskellige ord for samme opgave: At placere den sengeliggende i hensigtsmæssige stillinger. Uanset om vi bruger ordet lejring eller positionering, er der altså tale om det samme.

Hvad er formålet med lejring?

Når der arbejdes med lejring, bør formålet med lejringen gøres klart fra starten. Hvad lejringen skal gøre, eller hvilket problem det skal afhjælpe, har nemlig afgørende betydning for, hvordan lejringen tager sig ud.

Der kan nemlig være mange forskellige formål med lejring. Det kan dreje sig om at skabe komfort for borgeren eller skabe kropsafgrænsning. Det kan handle om trykaflastning lokalt eller generel understøttelse af kroppen. Det kan også handle om smertelindring eller om at skabe bedre grundlag for respiration. Endelig handler det også om at lejre den sengeliggende hensigtsmæssigt i forbindelse med forskellige procedurer i sengen – f.eks. ved nedre hygiejne. 

Læs også: Hvad er god lejring?

Der er mange flere eksempler på formål med lejring og ofte vil det være en kombination af flere. Samlet set handler lejring om at skabe den bedste pleje og gode forhold for den sengeliggende.

Lejringens betydning

Lejring har afgørende betydning, ikke kun for patientens velvære og komfort, men i særdeleshed også i forbindelse med behandlings- eller helingsprocesser.

Uhensigtsmæssig lejring kan få indflydelse på sygdomsudviklingen, og borgerens behov for lejring bør derfor altid vurderes individuelt.

Derfor mener jeg at, at lejring af permanent sengeliggende bør være et fokusområde på niveau med sår, inkontinens og ernæring!

 


 

 

Formålet med lejring

Skabe komfort eller afgræsning

Aflastning af specifikke kropsdele

Generel understøttelse af kroppen

Smertelindring

Bedre grundlag for respiration

Ved hygiejneprocesser eller ved undersøgelser og behandling

Ved indsatsen mod deformiteter

Ved ødemer og kredsløbsproblemer

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres.