Teknologi gør sundhedssektoren mere attraktiv

Teknologi gør sundhedssektoren mere attraktiv

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) vil vi inden for de næste 5 år mangle 15.000 SOSU-medarbejdere. Dét er mange. Denne udvikling er både en konsekvens af, at der bliver flere og flere ældre over 80 år, men også af at plejesektoren ikke er attraktiv nok, og at det derfor er svært at rekruttere og fastholde medarbejdere.

20. februar 2019

Af: Ergoterapeut, Pia Beck

Mange vil mene at uddannelsen ikke er prestigefyldt nok, at faget er for hårdt eller arbejdsforholdene for dårlige på grund af de lavere normeringer. Dette problem kan brugen af teknologiske hjælpemidler være med til at afhjælpe. Dét konkluderer en rapport lavet af Teknologisk Institut, som har undersøgt effekten af elektroniske vendesystemer. Projektet vurderer, at brugen af elektroniske vendesystemer i sengeplejen er en af de ting, der kan gøre sektoren langt mere attraktiv, og at kommunerne med fordel kan bruge dette som rekrutteringsparameter.

Mere end nedre hygiejne

Det handler ikke kun om nedre hygiejne ude på landets plejecentre, der er meget mere i faget. Og det ved de studerende godt, når de indskriver sig på skolerne. Men mange af de studerende falder fra, når de har været ude i deres første praktik, selvom de har valgt et fag, de som udgangspunkt er meget interesserede i. Derfor må der være noget andet, der skræmmer dem væk; travlhed, stres, fysisk overbelastning? Det er alle sammen ting, som kan spille ind på, hvor let det er at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Den manglende brug af teknologi er også en af de ting, der får konsekvenser for de unge.

Brugen af teknologi demonstrerer en innovativ tilgang til plejearbejdet og en fremsynethed, som mange ressourcestærke unge i dag efterspørger. De er vokset op med teknologi, og har en forventning om, at det er en integreret del af hverdagen. Men i praksis møder de en virkelighed, hvor de bliver slidt ned, fordi sektoren endnu ikke er så langt, når det kommer til investering i velfærdsteknologi.

Men brugen af teknologi er i høj grad en af de ting, der kan være med til at tiltrække personale fordi det forbedrer arbejdsmiljøet, forebygger arbejdsskader og styrker personalets generelle trivsel.

Dét konkluderer førnævnte projekt, der er lavet i samarbejde med fire kommuner; Aabenraa (projektleder), København, Ishøj og Viborg.

Mindre nedslidning med teknologi

Et af de områder, hvor projektet fra Teknologisk Institut fremhæver, at elektroniske vendesystemer kan hjælpe er, når det kommer til forebyggelse af nedslidning og arbejdsskader. Sundhedssektoren er nemlig en af de brancher, hvor mange medarbejdere lider af muskel- og skeletbevær, dagligt har ondt i kroppen og er trætte efter arbejde.

Det betyder, at vi nedslider vores medarbejdere i en tid, hvor vi har brug for, at de bliver på arbejdsmarkedet til de er 70 år! Derfor har kommunerne en opgave i at gøre sektoren mere attraktiv.

Her kan VENDLET gøre en stor forskel. Medarbejdere, der deltog i førnævnte undersøgelse, oplevede nemlig mindre træthed, færre smerter og bedre trivsel ved sengepleje med elektroniske vendesystemer.

Brugen af elektroniske vendesystemer medfører herudover en række andre fordele. En af disse er effektivisering. Med brug af systemet er det i langt de fleste tilfælde muligt at gå fra to medarbejdere i forflytningssituationer til én. Dette har de haft stor succes med i Hillerød Kommune, hvor det betyder, at medarbejderne ikke skal vente på hinanden for at forflytte en borger. Dermed er vendesystemet med til at frigive ressourcer til noget af det egentlige omsorgsarbejde, som personalet brænder for. Dette havde også den effekt, at borgerne oplevede en bedre plejekvalitet.

Det er med baggrund i de store positive effekter på personalets arbejdsmiljø, at projektet vurderer, at kommunerne med fordel kan bruge elektriske vendesystemer til at tiltrække personale.

Velfærdsteknologi er mere end robotter

Brugen af velfærdsteknologi handler ikke om besparelser eller færre varme hænder. Teknologien er meget mere end det. Det handler om fastholdelse af medarbejdere, komfort for borgeren og mere tid til omsorg.

Velfærdsteknologien kan nemlig ikke tage over, for de omsorgskompetencer vores faglige sundhedspersonale har. En robot kan ikke klare den personlige pleje eller lægge en kærlig hånd på skulderen. Men det skal de heller ikke!

Teknologien er til for at skåne medarbejderen og borgeren. Derfor skal vi gøre op med den kultur, hvor brugen af teknologi er sidste udvej.

 


  

Har I svært ved at identificere hvilke borgere, der skal have VENDLET?

Så få tilsendt en gratis plakat, der via enkle spørgsmål hjælper med at identificere hvilke borgere, der skal have VENDLET. Udfyld formularen herunder, og plakaten sendes til den angivne adresse med posten hurtigst muligt.

Plakaten er gratis - du betaler blot med din mailadresse (som vi bruger til at sende dig fede mails)! Bare rolig, du kan altid afmelde dig igen.