Nybegynderens guide til VENDLET

Nybegynderens guide til VENDLET

Selvom VENDLET systemet har mere end 35 år bag sig, så er der fortsat nogen, der oplever at skulle bruge VENDLET for første gang. Måske du er nyuddannet, har skiftet arbejde eller af helt tilfældige årsager, aldrig har haft et VENDLET system ’i hånden’ før. Til dig har vi her samlet nogle generelle råd, som gør det muligt for dig at skabe en ensartet og rolig forflytning fra starten.

2. marts 2021

Af: Ergoterapeut, Pia Beck

Som ny i ’VENDLET-verdenen’ er der nogle generelle tips og tricks, du kan være opmærksom på, når du anvender hjælpemidlet. Samtidigt har du måske også nogle bekymringer, som vi med det samme kan få slået til jorden. Så lad os komme i gang!

1. Nej, der er ikke risiko for, at du kommer til at rulle nogen på gulvet!

- LAD OS FÅ DÉT PÅ DET RENE MED DET SAMME!

Når vi er ude for at undervise en personalegruppe i brugen af VENDLET, er der som regel en enkelt medarbejder, der kan have denne bekymring; ”Kan jeg ikke komme til at rulle borgeren på gulvet?” Der kan godt gå lidt tid inden vedkommende, måske lidt tøvende, får fremstammet spørgsmålet, men den er næsten sikker hver gang. Og er der én, der har den bekymring, er der nok flere. Derfor kan vi lige så godt få den ryddet af vejen med det samme!

Der er en forsvindende lille risiko for, at du kommer til at rulle en patient eller borger på gulvet. Ja, det er faktisk næsten umuligt. For at det skal kunne lade sig gøre, skal du blive ved med at holde knappen inde, selvom du ser, at borgeren er langt ude over kanten af sengen. Samtidigt skal du fuldstændigt ignorere borgerens fysiske og verbale protester mod at hænge halvvejs ude over motorrullen.

Sådan en situation opstår kun, hvis du slet ikke er opmærksom på, hvad du laver, eller hvis du står med ryggen til borgeren med ørepropper i. Og det har vi alligevel aldrig hørt er sket.

2. Vær ikke bange for at trykke på en forkert knap

– DU OPDAGER DET HURTIGT, OG DER KAN IKKE NÅ AT SKE NOGET (MEDMINDRE DU SOVER I TIMEN)

Så snart du slipper knappen igen, stopper systemet. Dvs. at lige så snart du opdager, at du trykker på den forkerte knap, slipper du blot igen, og der er ikke sket noget forkert. Der går ikke mere end et par sekunder før du opdager dette og på den tid, når du knap nok at forflytte borgeren eller patienten et par millimeter, da trækket på VENDLET systemet først lige skal i gang.

Du kan altså være helt tryg ved at ’prøve dig frem’, hvis du i starten kigger lidt forvirret på håndbetjeningen og ikke helt ved, hvor du lige skal trykke. Hvis du har mulighed for det, er det dog altid en god idé, at du øver dig med en kollega, inden du går i gang hos borgeren.

3. Husk de tre trin i forflytningen

- NÅR DU SKAL VENDE EN BORGER ELLER PATIENT FRA RYG- TIL SIDELEJE, ER DER BLOT TRE TRIN, DU SKAL HUSKE:
  1. Hæv motorrullen tættest på dig selv og stram lagnet ind på motorrullen. Når borgeren kommer tættere over mod dig, flytter du borgerens ene arm ind over borgerens bryst.
  2. Flyt derefter borgerens anden arm ud til siden, så han/hun ikke kommer til at ligge direkte på skulderen (lige som du selv gør, når du lægger dig på siden).
  3. Forskyd borgerens øverste ben ind over det nederste ben, når du når ’vippepunktet’. Gør du det for tidligt vil det kræve for mange kræfter for dig (og det er jo det, vi gerne vil undgå), og gør du det for sent, vil du komme til at vende borgeren om på maven. Efter lidt øvelse kan du mærke ’vippepunktet’ uden at tænke over det.

Trin 1 - Vending med VENDLET
Trin 1
Trin 2 - Vending med VENDLET
Trin 2
Trin 3 - Vending med VENDLET
Trin 3

4. Stop (som udgangspunkt) ikke undervejs i vendingen

– MANGE STOP UNDERVEJS GIVER BORGEREN EN ’HAKKENDE’ OPLEVELSE.

Nogle gange vil det være nødvendigt at stoppe undervejs, fordi borgeren beder om det, eller fordi du bliver forstyrret. Men når først du føler dig tryg ved håndbetjeningen, og du kender de tre trin i forflytningen, så kan du med fordel arbejde på ikke at stoppe undervejs i forflytningen.

Hvis du har tendens til at stoppe vendingen mange gange undervejs, dvs. slippe knappen, kan det for borgeren føles som om du er usikker, og generelt giver det ikke en nær så ensartet og glidende forflytning, som du ellers kan opnå med VENDLET.

Du får nemlig den mest glidende vending, hvis du ikke slipper knappen undervejs i vendingen, men holder knappen inde indtil borgeren er vendt til den ønskede position.

På de nyeste VENDLET modeller har du mulighed for at sætte hastigheden ned. Det oplever mange som en stor fordel, når de skal lære at benytte systemet.

Husk, at vi altid tilbyder gratis produkttræning

På vores hjemmeside kan du se en masse instruktionsvideoer samt videoer med forskellige tips og tricks. Du kan også se vores instruktionsvideoer, hvis du scanner QR koden på VENDLET-systemet.

Hvis du fortsat er i tvivl, om du bruger VENDLET systemet korrekt, eller hvis du og dine kollegaer blot kunne tænke jer en genopfriskning af, hvordan systemet fungerer, så husk, at Vendlets sundhedsfaglige terapeuter altid står til rådighed!

Der følger altid gratis undervisning med ved køb eller genopsætning af et VENDLET system, og vi kommer altid gerne ud igen og igen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt!

  


  

Snakker I stadig om bådprincippet og om at bruge de "store muskelgrupper i benene"?

Så kan det være relevant for jer, at få en genopfriskning af biomekanikken. Vi tilbyder skræddersyet undervisning til dig og din arbejdsplads.
Skriv til Pia via formularen herunder.