Lejringskatalog til inspiration

Lejringskatalog til inspiration

En tværfaglig gruppe med fysioterapeut Lotte Bagge i spidsen, har udarbejdet et lejringskatalog, som skal hjælpe frontpersonalet i forhold til konkrete problemstillinger og give ny inspiration til lejring af sengeliggende. Kataloget indeholder fotos og beskrivelser af en række lejringer, der kan afhjælpe problemstillinger som trykskader, trykfordeling, aflastning af hæle mv.

12. marts 2019

Seminar som inspiration

Medarbejdere hos Faaborg-Midtfyn Kommune har bl.a. fået inspiration på nogle af Vendlets lejringsseminarer, hvor vi lægger vægt på, at udgangspunktet for en god lejring er stabilitet. 

Hvis du ikke føler stabilitet, føler du ikke tryghed. Hvis du ikke er tryg, kan du ikke slappe af. Og det er forudsætningen for, at tonus og arousal kan nedsættes tilstrækkeligt til, at du kan hvile og sove. Og søvn er forudsætningen for, at din krop restituerer, at du får appetit og at din krop kan hele. Det giver dig fornyet energi og overskud.

I Faaborg-Midtfyn Kommune er det endvidere målet, at skabe lejringer, der trykfordeler med en større understøttelsesflade og modvirke shear, friktion og forskydningskræfter. Samtidig skal lejringen aflaste udsatte knoglepunkter på kroppen, så borgeren undgår trykskader. 

 

Valgte produkter

Ergo- og fysioterapeuter fra Faaborg-Midtfyn Kommune har ønsket enkle, rengøringsvenlige og stabile lejringspuder. Målet er, at den enkelte borger skal aflastes og støttes optimalt.

”Vi har haft et inspirerende samarbejde med flere leverandører, herunder Vendlet”, siger Faaborg-Midtfyn Kommunes fysioterapeut Lotte Bagge. ”De har stillet stor viden og erfaring til rådighed og givet os mulighed for at afprøve mange produkter”.

De valgte lejringspuder er primært puderne i LEJRELET serien, som er udviklet af Vendlets direktør og fysioterapeut, Peter Maindal. ”Jeg er vildt stolt over, at vi er med til at sætte lejring af sengeliggende mennesker på dagsordenen”, siger Peter Maindal. ”At vi samtidig har fået udviklet nogle rigtig gode puder, der er enkle og overskuelige at arbejde med og som giver stabilitet, trykfordeling og aflastning, synes jeg, er rigtigt dejligt”.

 

Prøv dig frem

Gruppen bag Faaborg-Midtfyns Kommunes lejringskatalog  lægger vægt på, at de har valgt én måde at gøre det på, men at der også er mange andre måder og teorier at lejre efter. 

”Det lægger vi også meget vægt på, på vores seminarer”, fortæller Vendlets undervisningskonsulent og ergoterapeut, Pia Beck, og fortsætter: ”Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænserne. Hvis du har fokus på at skabe stabilitet og understøttelse og sikrer, at borgeren så vidt muligt placeres i neutral stilling, så er det bare med at prøve sig frem,” siger hun.

Hent Faaborg-Midtfyns lejringskatalog


 

 

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres.