Lejring af ødem og lymfødem – 5 eksempler

Lejring af ødem og lymfødem – 5 eksempler

Lejring kan være et brugbart værktøj til forebyggelse, lindring og begrænsning af hævelse, når der er opstået et lymfødem eller et ødem. Men hvornår kan det bruges og hvordan? Få svaret samt konkrete eksempler på lejring i denne artikel.

8. april 2021

Af: Ergoterapeut, Pia Beck

De fleste sundhedsprofessionelle ved, at lejring over hjertehøjde er en god ide, når en borger oplever hævelse af et ben eller en arm. Men hvorvidt der er tale om ødem eller lymfødem kan have betydning for, hvor godt denne strategi virker. Derfor er det vigtigt først at vide, om der er tale om det ene eller det andet.

Hvad er forskellen på lymfødemer og ødemer?

Lymfesystemet er en vigtig del af kroppens immunforsvar, da det medvirker til bekæmpelse af infektioner. Et beskadiget eller svækket lymfesystem kan medføre, at lymfevæske hober sig op og danner en hævelse. Et lymfødem er en kronisk hævelse og opstår netop på grund af en sådan ophobning af væske i en del af kroppen. Op til 50-75 pct. (kilde kommer) af alle lymfødempatienter skyldes kræftbehandling.

Lymfødem inddeles i fire stadier (International Society of Lymphology(link), som er vigtige at kende, for at kunne give den rette behandling:

Stadie 0 er en latent tilstand, hvor hævelsen endnu ikke kan ses, da lymfesystemet stadig er i stand til at kompensere. Man kan være i dette stadie i måneder til år, før lymfødemet eventuelt udvikler sig.

Stadie 1 er et reversibelt stadie, hvor der vil være en følelse af spændthed og tyngdefornemmelse, og der kan opleves fastere hævelser efter fysisk anstrengelse eller i varmt vejr. I dette stadie kan lejring anvendes til at mindske hævelsen. Dette gøres ved at lejre legemsdelen over hjertehøjde.

Stadie 2 er modsat stadie 1, et irreversibelt stadie. Her er ødemet fast og kan kendetegnes af en moderat eller udtalt dannelse af fedtvæv og begyndende dannelse af bindevæv (fibrose). Der vil være en oplevelse af spænding, nedsat bevægelighed og eventuelt smerter. I dette stadie er det oftest ikke nok at lejre det ramte område. Her må der samtidigt arbejdes målrettet med kompressionsbehandling. Lejring kan i dette tilfælde anvendes til smertelindring og komfort.

Ved stadie 3 er kropsdelen permanent både meget hævet og fast. Det skyldes bindevævsdannelse og ansamling af fedtvæv. Huden er fortykket og foldet, og den væsker og revner let. Det betyder også, at borgere i dette stadie har en høj risiko for betændelse i huden. Lejring kan i dette tilfælde kun tilbyde smertelindring og komfort.

Modsat lymfødemer skyldes ødemer ikke skader i lymfesystemet, men kan have mange forskellige årsager. Oftest er der tale om en ophobning af vand i kroppen, der kan skyldes alt fra dårligt kredsløb, overvægt eller graviditet til mere alvorlige tilstande såsom hjerte- eller lungeproblematikker.

Alle kan få vand i kroppen, men det er mest almindeligt hos ældre, hvor tilbageløbet af blodet fra benene er svækket, eller hvor hjertet, leveren eller nyrerne er begyndt at svigte. Hævelserne opstår ofte, hvis borgeren sidder stille i længere tid, og væsken sidder normalt ved fødder, ankler og underben. Væsken kan dog også lejre sig i et af kroppens hulrum, fx i bughulen (ascites), lungehinden, eller fordele sig mere udbredt i vævene.

Et ødem har altid godt af at blive lejret over hjertehøjde – Hvor ofte eller hvor længe er en individuel vurdering.

Sådan kan lejring bruges:

  • Forebyggelse: Lejring kan bruges til at forebygge ødemer i de situationer, hvor du ved, at der er risiko for at ødem udvikles. Det kan f.eks. være hos en borger med kredsløbsproblemer.
  • Afhjælpe hævelse: Lejring kan bruges til at afhjælpe et ødem eller et lymfødem i de tidligere stadier. Lejres ben eller arme over hjertehøjde vil det være nemmere for kroppen at komme af med hævelserne, da tyngdepåvirkningen, sammen med elevationen, vil hjælpe væsken med at løbe væk.
  • Smertelindring: Lejring kan lindre og skabe komfort hos personer med svære ødemer eller lymfødemer i de sene stadier. Det er fortsat anbefalelsesværdigt at legemsdelen hæves, men i visse tilfælde vil smertelindring gå forud. Her kan lejring med trykaflastende puder være en hjælp.

Husk, at når der arbejdes med lejring i forbindelse med ødemer og lymfødemer, er det som altid vigtigt at materialet, der lejres med, både sikrer stabilitet samt komfort. Hvis ikke der er stabilitet, vil effekten af lejringen udeblive, og ved ødemer eller lymfødemer er det lige så vigtigt, at borgeren oplever en behagelig og komfortskabende lejring.

Illustration af lejring af ben i rygleje

Lejring af ben over hjertehøjde. Lejringen kan anvendes forebyggende samt til afhjælpning af allerede opstået hævelse.

Anvendte puder: LEJRELET Pad High og Wedge

Illustration af lejring af ben i sideleje

Lejring af ben over hjertehøjde. Lejringen kan anvendes forebyggende samt til afhjælpning af allerede opstået hævelse.

Anvendt pude: LEJRELET Pad High

Illustration af lejring af arm i sideleje

Lejring af arm og hånd over hjertehøjde. Lejringen kan anvendes forebyggende samt til afhjælpning af allerede opstået hævelse f.eks. ved håndkirurgiske patienter.

Anvendt pude: LEJRELET Pad High

Illustration af lejring med eleveret overkrop

Komfortabel og lindrende lejring ved lymfødem på arme eller hænder i de sene stadier.

Anvendt pude: LEJRELET Tube 250

Illustration af elevering af ben med lang kropspude

Komfortabel og lindrende lejring ved lymfødem på ben, ankler eller fødder i de sene stadier.

Anvendt pude: LEJRELET Tube 250