APV-lejring til nedre hygiejne

APV-lejring til nedre hygiejne

Borgere og patienter, der har brug for sengebad, er typisk meget immobile eller kognitivt udfordret. Derfor kræver opgaven ofte to sundhedsprofessionelle – en der holder borgeren, og en der vasker. Men denne arbejdsstilling går i høj grad ud over personalets arbejdsmiljø og ikke mindst den sengeliggendes komfort.

10. oktober 2019

Af: Fysioterapeut, Henrik J. Rasmussen

Hygiejne og vask af en borger i sengen kan være udfordrende for personalet både fysisk og psykisk. Hos borgere eller patienter, der er meget immobile, kan arbejdet være meget fysisk krævende, fordi personalet skal vaske, samtidig med at de holder borgeren stabil f.eks. i sideleje. Dette kan desuden være en smertefuld oplevelse for patienten eller borgeren, der ligger i en ubehagelig stilling og bliver grebet fat i.

Hertil kommer at borgere, der er kognitivt udfordret, såsom mennesker med demenssygdomme, kan have svært ved at forstå, hvad der foregår, når personalet foretager nedre toilette. Derfor kan de komme til at modsætte sig fysisk og verbalt i form af råb og skrig.

Ikke desto mindre er den personlige pleje en situation, som mange sundhedsprofessionelle foretager flere gange dagligt, f.eks. hos blebrugere. Er borger ikke samarbejdsvillig, eller har vedkommende kun begrænset mobilitet, bliver situationen mere krævende for plejepersonalet, da de kompenserer for borgers manglende ressourcer med deres egen krop.

En måde at lette arbejdet med den personlige pleje i sengen er ved brug af lejring. Lejring kan både forbedre de sundhedsfagliges arbejdsmiljø og samtidigt sikre, at borgeren ligger godt og ikke har nogle smertefulde vrid i hofte og lænd.

I videoen herunder demonstrerer jeg derfor en lejring, som jeg har haft stor succes med, når det kommer til nedre hygiejne situationer. I lejringen placeres borgers ben på en formfast, vævsaflastende lejringspude. Puden er specialdesignet til støtte af benet. Det gennemsnitlige voksne bækken er nemlig 30cm fra knogle til knogle. Derfor er puden 15cm høj. Dette sikrer, at hoften er i neutral stilling. Hernæst placeres en pude foran borgerens bryst, som de kan holde om og falde frem i. Borgeren ligger nemlig mest stabilt, hvis de falder en lille smule fremad.

Lejringen sikrer en smertefri og behagelig stilling for borgeren, hvor der samtidig bliver skabt god plads til at vaske.

Se hvordan du gør her:

 


 

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres. Du kan altid afmelde dig igen.