300 medarbejdere skal undervises

300 medarbejdere skal undervises

Medarbejdere i Morsø Kommune er inviteret til temadag om søvn og lejring.

17. september 2018

Hos Morsø Kommune er søvn for alvor kommet på dagsordenen. Kommunen inviterer derfor alle 300 medarbejdere i Social og Sundhed til en stor temadag. Her skal Vendlets undervisningskonsulent, Pia Beck, undervise de 300 medarbejdere i søvn og lejring.

 

Én undervisning blev til mere

Det hele begyndte med, at to af Vendlets konsulenter, Henrik Jager Rasmussen og Pia Beck, afholdte en undervisning for alle forflytningsvejledere i Mors om søvn og lejring. Undervisningen forløb med et teoretisk oplæg, og en efterfølgende praktisk afprøvning, og alt gik som det skulle. Det var dog ikke noget nyt for de to garvede undervisere, der dog hurtigt fik sig en overraskelse.

Kort efter blev Pia Beck nemlig kontaktet af en af lederne fra Morsø Kommune. Efter at de underviste forflytningsvejledere vendte hjem med den nye viden og ikke mindst ny energi til at prøve nye lejringsmetoder af, blev lederteamet enige om, at alt sundhedspersonale i Morsø Kommune skal have samme undervisning.

 

Fælles fundament

Morsø Kommune ønsker nemlig at skabe et fælles fundament for sundhedspersonalet i deres arbejde med søvn og lejring. Derfor er det blevet prioriteret, at alle medarbejdere skal have et vidensløft, og det sker altså nu med hjælp fra Vendlet. Pia Beck skal nemlig igen til det nordjyske for at undervise i søvn og lejring under titlen ’Søvn – Kroppens vigtigste medicin’.

Denne gang i en meget større skala end tidligere: ”Morsø Kommune har valgt, at det er et område, de skal have massiv fokus på, og derfor skal alle medarbejdere have en kompetence løft på den front,” siger Pia Beck. Derfor bliver oplægget dog også uden den praktiske afprøvning, for ellers havde det været umuligt at få alle 300 medarbejdere igennem.

 

Derfor er søvn og lejring vigtigt

Og Morsø Kommune har da også helt ret; søvn og lejring er nemlig helt essentielt for borgeres velbefindende og bedring. Derfor er det også to områder, som vi ved Vendlet har meget fokus på i vores gratis undervisning og seminarer. Søvn er nemlig kroppens vigtigste medicin, da det er om natten at hjernen vaskes ren for affaldsstoffer, og kroppen forberedes på en ny dag. Søvn giver også overskud til genoptræning, sociale og fysiske aktiviteter, for ikke at tale om helt basale ting, som at kunne indtage føde.

Og hvis man skal sove godt, er det vigtigt også at ligge godt! Og det er her lejring kommer ind i billedet. Lejring omfatter nemlig det, at få borgeren til at ligge komfortabelt, hvilket alt for ofte vurderes ud fra et ’jeg-synes’ perspektiv. I stedet skal vi være langt bedre til at tage individuelt stilling til borgerens lejring, og også inddrage borgeren selv. For udover at de skal ligge komfortabelt for at kunne sove, er der også andre områder, hvor lejring kan afhjælpe. Dette gælder eksempelvis trykaflastning, respiration og mobilisering af sekret. Her er det ligeledes nødvendigt at lave en faglig vurdering, som også er nødvendigt, når vi kigger på borgerens søvnmønster og behov.

Vendlet underviser gratis i emner der er relaterede til vores kerneområder. Læs mere her.