Søvn er en fysiologisk nødvendighed for mennesket og har afgørende betydning for kroppens restitution. At nægte et menneske søvn er anerkendt som tortur, og har været brugt som sådan siden middelalderen.
Rent fysiologisk kan søvnmangel påvirke immunforsvaret og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. For manges vedkomne påvirkes humøret negativt, hvis nattesøvnen har været dårlig.
Også evnen til at koncentrere sig og den almene ydeevne kan påvirkes i negativ retning. Dét har vi været vidende om i flere år. Men som noget nyt er vi i højere grad begyndt at se på kvaliteten af den søvn vi får.
Behovet for søvn er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet for søvn falder med alderen. Men mængden af søvn er ikke det altafgørende, det er snarere søvnkvaliteten.
Kvaliteten af søvn har igennem forskning vist sig at være altafgørende for vores sundhed og sættes i direkte forbindelse med udviklingen af en række sygdomme.
Eksempelvis tyder nyeste forskning på, at manglende søvn eller dårlig søvnkvalitet har en sammenhæng med udvikling af sygdommen Alzheimer, imens andre studier påviser en sammenhæng mellem kroppens stofskifte og søvn. Dette antyder en sammenhæng mellem udvikling af diabetes og fedme og mangel på søvn eller dårlig søvnkvalitet.
Mange spændende forskningsstudier er i gang, og resultaterne vil på mange måder komme til at udfordre vores tilgang til søvn i sundhedssystemet, hvor vi i stigende grad ser fokus søvn, eksempelvis igennem implementering af døgnrytmelys.
Har du brug for mere viden om søvn, så kan du helt gratis deltage på et af vores seminarer, hvor du bliver klogere på både den teoretiske og praktiske del. Vi kommer også gerne ud og underviser på din arbejdsplads eller uddannelsesinstitution.
Vores sundhedsfaglige medarbejdere underviser i emner såsom demens, søvn, bariatri, forflytning og lejring på jeres arbejdsplads.
Menu