Lejring og respiration

Lejring og respiration

Lejring kan have stor indflydelse på borgere med respiratoriske udfordringer. Faktisk spiller lejring og lungefysioterapi rigtigt godt sammen. Bliv klogere på, hvordan du kan behandle respiratoriske problemer med lejring.

7. august 2019

Af: Fysioterapeut, Peter Maindal

Lejring i den liggende stilling bliver primært anvendt til at skabe komfort for borgeren, som trykaflastning og som smerteforebyggelse. Lejring bliver også anvendt til at optimere det fysiske arbejdsmiljø for plejepersonalet i forbindelse med plejen af sengeliggende. Men der mangler fokus på lejring af borgere med respiratoriske udfordringer.

Sekret samles i lungerne

Det er normal praksis, at borgere med respiratoriske udfordringer ligger med hovedgærdet eleveret i ca. 30⁰ grader. Når borgeren sidder eller halvt ligger, vil tyngdekraften presse sekret, der befinder sig i lungerne, ned i bunden af lungevævet. Derved oplever borgeren mindre hoste og en generelt mere fri vejrtrækning, fordi de kun bruger den øverste del af lungen.

Men det påvirker også lungernes evne til at arbejde. Det gælder især i de nederste lungeafsnit, hvor sekret som nævnt samles og fylder alveolesækkene op. Dette kan med tiden være årsag til, at det nederste lungevæv mister sin elasticitet, og dét kan blive et problem.

Læs også: APV-lejring til nedre hygiejne

Lungerne skal ventileres

I lungefysioterapien arbejder vi med begreberne lagennær og lagenfjern. Lagennær er den side, der ligger ned mod lagnet/madrassen, og lagenfjern er den side, der vender væk fra lagnet/madrassen. Disse 2 begreber har stor betydning for sengeliggende mennesker med respiratoriske problemer.

Hvis borgeren ligger i sideleje, vil den mængde sekret, der befinder sig i det lagenfjerne lungevæv, have nemmere ved at blive udskilt. Samtidig vil alveolesækkene i de nederste afsnit i det lagenfjerne lungevæv blive bevæget mere igennem. På den måde opretholdes elasticiteten i alveolesækkene.

Det er vigtigt, at lungevævet på denne måde får mulighed for at blive ventileret og bevæget. Derfor har arbejdet med sidelejring og vending fra side til side stor betydning for de respiratoriske udsatte borgere.

Lejring som behandling

Lejring i sideleje kan være en god metode til at få ventileret hele lungen. Også de dele af lungen som borgeren typisk ikke anvender, fordi de ikke bryder sig om at komme helt ned at ligge. I nogle tilfælde skyldes dette en bekymring for, at borgeren falder over i bugleje, hvor vejrtrækningen bliver yderligere udfordret. Det er derfor vigtigt, at borgeren oplever sidelejringen som tryg og stabil, da utryghed kan have en negativ indvirkning på respirationen og dermed forværre sygdomsbilledet.

Ved at anvende lejringsprodukter, der er udviklet til at skabe stabilitet, vil det være muligt at understøtte og optimere behandlingen af respiratoriske lidelser.

Læs også: Ved du nok om lejring?

Lejringssmetoder

Praksiserfaring tyder på, at lungeudfordringer kan forebygges ved at arbejde målrettet og kontinuerligt med lejring. I videoen herunder kan du se fire lejringsmetoder til personer med respiratoriske udfordringer.

Lejringerne kan bruges til en lang række lungeudfordringer såsom lungebetændelse, KOL og Cystisk Fibrose.

 


 

 

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres.