Den lille pudes vandring

Den lille pudes vandring

Mennesker med en rimelig velfungerende mobilitet skifter i gennemsnit stilling hver 10 minut hele natten igennem. Det skyldes, at kroppen har brug for større og mindre stillingsændringer af hensyn til blodgennemstrømning, komfort, trykfordeling, respiration med mere. Men immobile borgere og mennesker med nedsat sensorisk funktion har også brug for stillingsændringer i løbet af natten. Ikke mindst hvis vi skal forebygge tryksår og give bedre komfort.

28. august 2019

Af: Fysioterapeut, Peter Maindal

Hvad er den lille pudes vandring?

Nyere forskning inden for området viser, at mikrobevægelser har stor og afgørende betydning i forhold til forebyggelse af tryksår. Sengeliggende, der har hyppige små stillingsændringer i løbet af natten, har nemlig langt mindre risiko for at udvikle tryksår end sengeliggende, der ligger helt stille.

Repositioneringskonceptet ”den lille pudes vandring” går derfor ud på at skabe hyppige og diskrete stillingsskift. Hvis borgeren ligger på ryggen, placeres en mindre lejringspude skiftevis under f.eks. skulder og hofte i begge sider. I sideleje kan mikrobevægelserne skabes ved skiftevis at lægge en lille lejringspude ind og ud under abdomen på borgeren.

Det handler således ikke altid om, at borgeren skal lejres i 30° sideleje eller med 30° eleveret rygstøtte. Forskningen viser, at små skift i stillingen også kan have en god effekt og være effektiv i indsatsen mod tryksår. Små repositioneringer har samtidig den fordel, at de normalt er mere diskrete og kan foretages uden borgeren vækkes. Det giver borgeren en bedre søvn, hvilket har stor betydning for det generelle sundhedsbillede.

Se hvordan den lille pudes vandring fungerer i videoen her:

  

Afprøvet med gode resultater

For at kunne tilbyde lejring efter repositioneringskonceptet ”den lille pudes vandring” har vi udviklet en helt særlig lejringspude, som vi kalder LEJRELET Oval

I forbindelse med udviklingen har puden bl.a. været afprøvet på flere patienter på Hospice Sydvestjylland, hvor fysioterapeut Anette Lauge konkluderer:

”LEJRELET Oval er virkelig nem at arbejde med. Modsat mange andre lejringspuder, bliver LEJRELET Oval, hvor den er placeret. Betrækket har en passende friktion som gør, at det er let at flytte, men samtidig rutscher den ikke. Det er genialt. Dertil kommer, at den former sig individuelt og giver en stabil lejring. Vores afprøvninger viste, at mikro-lejringen med LEJRELET Oval er nok.”

Plejecenter Montebello i Helsingør Kommune har også afprøvet LEJRELET Oval. Her fortæller fysioterapeut Michelle Søe Boesen:

”Vores forflytningsvejledere har taget rigtigt godt imod LEJRELET Oval. De er meget imponerede over puden og især over hvor få kræfter, de skal bruge for at lejre med den. Beboerne vågner kun lidt eller slet ikke i forbindelse med lejringen.” Hun lægger også vægt på, at overfladen på puden er meget åndbart, og at der ikke dannes fugt mellem hud og pude.

Plejecenter Montebello har beskrevet 2 cases, hvor de har haft særlig gavn af LEJRELET Oval. Den ene case omhandler en terminal mand, der kun kunne ligge på en bestemt måde pga. smerter og kontrakturer i underekstremiteterne. Han var meget svær at lejre og i høj risiko for trykskader. Med LEJRELET Oval kunne han lejres uden smerter og han undgik trykskader. Han undgik også at skulle ligge til en vekseltryksmadras. 

Vores afprøvninger viste, at mikro-lejringen med LEJRELET Oval er nok.

Anette Lauge, Fysioterapeut

Den anden case fra Plejecenter Montebello handler om en kvinde, der KUN vil ligge på ryggen. Det giver øget risiko for at få trykskader, men ved hjælp af små repositioneringer med LEJERELET Oval, har det været muligt at forebygge tryksår samtidig med, at kvinden kan ligge, som hun gerne vil.


 

Få 25 ideer til lejring!

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få tilsendt 25 eksempler på lejring. Hver lejring kan tages ud og hænges op hos en borger eller patient, så alle ved, hvordan vedkommende skal lejres.
Du kan altid afmelde dig igen.