Sådan skaber du de bedste forhold for søvn

Søvn er altafgørende for vores helbred. Det er nemlig, når vi sover, vores hjerne vaskes ren og kroppen restituerer.

26. september 2018

Søvn har i mange år ikke været et dedikeret fokus i sig selv. Andre ting, såsom tryksårsforebyggelse, er kommet i første række, og søvn er blevet betragtet som noget, vi bare gør, når vi er trætte. Men i de seneste år er der kommet et stigende fokus på netop søvn, da forskning viser, at der sker meget mere med kroppen og hjernen, når vi sover end, at vi bare hviler os.

 

Morsø Kommune fører an

Og i Morsø Kommune fører de an på dette område! Kommunen ønsker nemlig at skabe de bedste forhold for både deres personale i Social og Sundhed, men også for de borgere, der hver dag drager omsorg for. Derfor har Morsø Kommune valgt at gå sammen med Vendlet om at undervise 300 medarbejdere i Social og Sundhed i netop søvn. Anna Poulsen, der er en af lederne i Social og Sundhed, og som har været med til at arrangere temadagene, understreger også vigtigheden af god søvn for både borgere og personale: ”Vi oplever blandt personalet en travl hverdag, hvor vi tonser derudaf, og hvor vi pludseligt opdager vigtigheden i at vi får en god søvn, og at vi tænker søvnen ind også i den måde, vi planlægger vores vagter,” siger hun og tilføjer, at de opgaver der udføres om natten skal gennemtænkes, således at borgernes søvn ikke forstyrres: ”Hvad er det, nattevagten skal? Skal vi gå de her runder? Er det dét borgeren har behov for. Og det ønsker vi at sætte fokus på,” siger hun.

Derfor afholdte Vendlets undervisningskonsulent og ergoterapeut, Pia Beck, i sidste uge tre undervisningsseancer af tre timer om i søvn og lejring i Morsø Teatersal.

 

Søvns betydning for kroppen

Jo mindre søvn, jo bedre, har næsten været tesen de sidste mange år. Vi skal leve op til mange krav fra både vores arbejdsliv og sociale liv, som skal plejes. Derfor er søvn blevet en mangelvare for mange, der mener, de kan slippe afsted med blot en 4-5 timers hver nat. Men dette er en rigtig dårlig ide. Søvn har nemlig stor betydning for vores krop og ikke mindst hjerne.

Når vi sover, gennemgår vi fire søvnstadier, som alle har hvert deres formål. Særligt den dybe søvn er vigtig for os, da det er her, vores hjerne vaskes ren for affaldsstoffer. Men mere kendt er nok REM søvnen, som er her hvor vi drømmer og vores følelsesliv sorteres i hjernen. Men alle stadierne af søvn er vigtige for vores krop og der er ikke altså ikke nogen, vi kan undvære. Derfor er det også nødvendigt med 7-9 timers søvn hver nat.

Får vi ikke nok dyb søvn, ophober der sig affaldsstoffer i hjernen. Det medfører, at hjernen reagerer langsommere, vi husker dårligere, og at vi generelt yder mindre, end vi normalt vil gøre. Og det går ud over både vores arbejdsindsats, men endnu vigtigere også vores helbred. Oplever vi lange perioder med for kort søvn eller med dårlig søvnkvalitet går det nemlig ud over vores immunforsvar: ”Hvis ikke kroppen får den mængde søvn vi har brug for, så bliver vi påvirkede på rigtigt mange punkter,” fortæller Pia Beck og fortsætter: ”Vi får øget inflammationsniveau, vores stressniveau stiger, vores kognitive præstationsevne falder, og vores reaktionsevne falder,” siger hun.  Derfor har mange sikkert også oplevet, at de efter en periode med dårlig og/eller for lidt søvn, bliver de forkølede, får influenza eller forkølelsessår.

I sidste ende kan for dårlig eller for lidt søvn medføre alvorlige sygdomme såsom overvægt, vaskulære sygdomme og stres, og forskning har da også vist, at de der arbejder om natten igennem et langt liv lever 5-7 år kortere end andre.

”Det er en øjenåbner for mig, hvor meget søvn det betyder. Man ved meget af det i forvejen, men det bliver ofte sat til side,” siger Lisbeth, der er forflytningsvejleder og en af deltagerne på temadagen. Og hertil slutter også andre deltagere sig, som også understreger at de har fået praktiske redskaber at tage med hjem til både dem selv og borgerne.

 

Skab en god søvnhygiejne

Søvn er vigtigt for dig selv som sundhedsprofessionel, men også for de borgere som du hver dag drager omsorg for. Men det kan være svært at vurdere, om en borger får den søvn han eller hun har behov for, for selvom de sover i tilstrækkeligt mange timer, er det ikke sikkert, de opnår en god søvnkvalitet. Om vi får nok dyb søvn kan dog kun måles igennem hjernebølgeaktivitet, og det er ikke udstyr, vi har til rådighed i praksis. Men derfor kan vi stadigt kigge efter tegn hos borgeren på, om de får den søvn de behøver. Det kan f.eks. være at de sover igen allerede inden de har nået morgenbordet, eller at de får mange små-lure i deres lænestol.

For at forbedre ens egen og borgerens søvnkvalitet skal man skabe en god søvnhygiejne, hvilket indebærer at skabe de bedste omkringliggende rammer for søvn. Derfor skal vi tage højde for elementer såsom lys, støj og andre forstyrrelser både inden, under og efter søvnen. Herudover skal vi sørge for, at borgeren ligger godt og stabilt, således at de kan slappe af. Ligger borgeren dårligt eller har de en følelse af ustabilitet, kan dette skabe en del utryghed og anspændthed i kroppen.

Men der kan være mange ting der er med til at forringe en borgers søvnkvalitet, og det er op til en individuel vurdering at finde ud af, hvilke greb der kan skrues på i den konkrete situation, for at skabe en bedre søvnhygiejne. Her har vi dog opstillet fire konkrete råd til at skabe en god søvnhygiejne.

 

Fire råd til god søvnhygiejne

  • Sørg for en stabil lejring: Hvis man skal sove godt, er det afgørende, at man også ligger godt. Derfor skal man sørge for en stabil lejring, som betyder at borgeren kan føle sig tryg og slappe af. Dette skal gøres med de rigtige redskaber, som udover en stabil positionering også sørger for at borgeren ikke bliver for varm eller oplever andre gener.
  • Sørg for at der er mørkt, hvor borgeren sover: Lys fra lamper og skærme skal begrænses inden og under søvnen. Lys fra skærme som tablets og TV er af samme type som solens stråler, og bilder hjernen ind, at det er dag. Derfor skal lyset være slukket. Borgere med mørkeræd skal gradvist vænnes til at sove med lyset slukket, eller de kan have en natlampe, der er placeret væk fra sengen.
  • Undgå forstyrrelser i løbet af natten: Kan I for eksempel undlade at lade døren stå åben ind til borgeren? Går du på en nattevagt ind og tjekker til borgeren oftere end du behøver? Og er det for din egne eller borgerens skyld? Alle disse små forstyrrelser i løbet af natten, kan være med til at forringe borgernes søvnkvalitet, og afbrydes de i den dybe søvn, vaskes deres hjerne ikke ren.
  • Middagslur og kedsomhed: Keder man sig i løbet af dagen, er det letteste at ligge sig til at sove. Men oplever du at en borger har svært ved at sove, kan det være muligt at vedkommendes middagslur skal begrænses. Det skal ikke gå ud over deres nattesøvn.

 

Se videoen fra Vendlets besøg hos Morsø Kommune